Natuursteen wordt vaak met een bewerking geleverd. Deze bewerkingen beïnvloeden de kleur en de textuur van het oppervlakte. Het verschilt per steensoort welke bewerkingen mogelijk zijn. Hieronder behandelen we kort de belangrijkste bewerkingen.
Bewerkingen
Zagen
Wanneer een natuursteen is gezaagd heeft het een zogenaamd gezaagd oppervlak. Dit oppervlak kan zonder verdere bewerking worden toegepast, maar meestal wordt het oppervlak gladder of juist ruwer bewerkt. Dit gebeurt vervolgens door te schuren, slijpen, zoeten of polijsten.
Schuren of slijpen
Bij het schuren of slijpen wordt de oppervlakte en oneffenheden verwijderd. Schuren kan zowel met de hand als machinaal gebeuren. Afhankelijk van de toegepaste machinale techniek kunnen zich daarbij sporen aftekenen, waardoor het oppervlak niet meer egaal is.
Zoeten
Het zoeten is de laatste fase van het fijnste schuurproces. Door het zoeten wordt de steen bewerkt totdat er met het blote oog geen krassen meer zichtbaar zijn. Een geringe glans wordt “licht gezoet” genoemd. Bij matglans spreken we van “gezoet” en bij een bijna hoogglans van “donker gezoet”.
Polijsten
Na het zoeten kan men het werk polijsten. Bij gepolijst werk is geen kras van het schuurmiddel zichtbaar. Het oppervlak van de steen is glanzend, waarbij zij haar meest diepe kleur laat zien. Niet iedere steensoort is goed te polijsten.
Wat uw wensen ook zijn, wij denken graag met u mee!
Vlammen of branden
Bij het vlammen of branden wordt het oppervlak aan een vlam blootgesteld. Dat zorgt ervoor dat er deeltjes aan het bovenvlak wegspringen. Door daarna de steen snel af te koelen met water springen er grotere deeltjes weg. Zo ontstaat een natuurlijk breukoppervlak.
Boucharderen
Bij boucharderen wordt de toplaag ruwer gemaakt. Dit gebeurt met bouchardeerhamer of met een beitel. De natuursteen krijgt een dicht en geprikt oppervlaktepatroon van meestal onregelmatige ronde punten.
Zandstralen
Bij deze bewerking wordt het oppervlak onder hoge druk geschuurd met zand. Beter gezegd wordt er een straal zand over het oppervlak gestuurd. Door het stralen ontstaat een schuurpapierachtig uiterlijk. Het is ook een methode om de natuursteen te reinigen, te verouderen of minder glad te maken.
Frijnen
Bij het frijnen worden er evenwijdig aan elkaar lopende, strakke en rechte strepen in de steen aangebracht. Dat kan zowel met de hand als machinaal. Met de hand wordt het behakt met een hamer en beitel. Bij machinaal frijnen worden er zaaglijnen parallel en ondiep in het oppervlak van de steen gezaagd.
Borstelen
Bij het borstelen wordt de oppervlakte van de natuursteen met een schuurborstel bewerkt tot een matte, lederachtige structuur met reliëf. Door deze bewerking wordt oppervlakte oneffen, hierbij komen de kleuren ook meer naar boven.
Afbotten, afronden en facetten
Bij het afbotten worden scherpe en rechte hoeken geschuurd. Bij het afronden wordt een scherpe of rechte hoek rond geschuurd, hierdoor krijgt de natuursteen een bolle afwerking. Daarnaast kan er ook een facet aangebracht worden aan een scherpe of rechte hoek, waardoor er twee of meerdere stompe hoeken ontstaan. Er kan een dunne of een dikke facet en/of bolling aangebracht worden.
Wat uw wensen ook zijn, wij denken graag met u mee!
Klant ervaringen
Mooi bedrijf met echte vakmensen!
Super mooi wat ze maken dat kan niemand beter lieve mensen prima Service!!!!
Wat een mooi bedrijf met prachtige mensen.
Prima gasten die weten waar ze het over hebben!
Zeer behulpzaam en een mooi bedrijf.
Bevlogen vakmensen met het hart op de juiste plaats!
Kom in contact!
Neem rustig een kijkje voor wat nadere informatie en vergeet niet dat u voor een uitgebreidere bezichtiging altijd welkom bent op afspraak! U weet dan zeker dat er iemand aanwezig is die u uitgebreid kan adviseren.