Bewerkingen

Wat is een bewerking?

Natuursteen wordt vaak met een bewerking geleverd. Deze bewerkingen beïnvloeden de kleur en de textuur van het oppervlakte. Het verschilt per steensoort welke bewerkingen mogelijk zijn. Hieronder behandelen we kort de belangrijkste bewerkingen.

Showroom-Natuursteen-Belgisch-Hardsteen-Blauwe-Steen-Arduin-Gebouchardeerd-Geprikt-Gezoet
0
+
Jaar ervaring
0
+
Tevreden klanten
0
+
Voorraad
0
m2
Showroom

Zagen

Wanneer een natuursteen is gezaagd heeft het een zogenaamd gezaagd oppervlak. Dit oppervlak kan zonder verdere bewerking worden toegepast, maar meestal wordt het oppervlak gladder of juist ruwer bewerkt. Dit gebeurt vervolgens door te schuren, slijpen, zoeten of polijsten.

Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Gezaagd-Zagen
Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Schuren-Slijpen

Schuren of slijpen

Bij het schuren of slijpen wordt de oppervlakte en oneffenheden verwijderd. Schuren kan zowel met de hand als machinaal gebeuren. Afhankelijk van de toegepaste machinale techniek kunnen zich daarbij sporen aftekenen, waardoor het oppervlak niet meer egaal is.

Zoeten

Het zoeten is de laatste fase van het fijnste schuurproces. Door het zoeten wordt de steen bewerkt totdat er met het blote oog geen krassen meer zichtbaar zijn. Een geringe glans wordt “licht gezoet” genoemd. Bij matglans spreken we van “gezoet” en bij een bijna hoogglans van “donker gezoet”.

Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Zoeten-Mat
Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Gepolijst

Polijsten

Na het zoeten kan men het werk polijsten. Bij gepolijst werk is geen kras van het schuurmiddel zichtbaar. Het oppervlak van de steen is glanzend, waarbij zij haar meest diepe kleur laat zien. Niet iedere steensoort is goed te polijsten.

Wat uw wensen ook zijn, wij denken graag met u mee!

Vlammen of branden

Bij het vlammen of branden wordt het oppervlak aan een vlam blootgesteld. Dat zorgt ervoor dat er deeltjes aan het bovenvlak wegspringen. Door daarna de steen snel af te koelen met water springen er grotere deeltjes weg. Zo ontstaat een natuurlijk breukoppervlak.

Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Vlammen-Branden
Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Boucharderen

Boucharderen

Bij boucharderen wordt de toplaag ruwer gemaakt. Dit gebeurt met bouchardeerhamer of met een beitel. De natuursteen krijgt een dicht en geprikt oppervlaktepatroon van meestal onregelmatige ronde punten.

Zandstralen

Bij deze bewerking wordt het oppervlak onder hoge druk geschuurd met zand. Beter gezegd wordt er een straal zand over het oppervlak gestuurd. Door het stralen ontstaat een schuurpapierachtig uiterlijk. Het is ook een methode om de natuursteen te reinigen, te verouderen of minder glad te maken.

Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Zandstralen
Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Frijnen

Frijnen

Bij het frijnen worden er evenwijdig aan elkaar lopende, strakke en rechte strepen in de steen aangebracht. Dat kan zowel met de hand als machinaal. Met de hand wordt het behakt met een hamer en beitel. Bij machinaal frijnen worden er zaaglijnen parallel en ondiep in het oppervlak van de steen gezaagd.

Borstelen

Bij het borstelen wordt de oppervlakte van de natuursteen met een schuurborstel bewerkt tot een matte, lederachtige structuur met reliëf. Door deze bewerking wordt oppervlakte oneffen, hierbij komen de kleuren ook meer naar boven.

Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Borstelen
Showroom-Natuursteen-Graniet-Marmer-Belgisch-Hardsteen-Afbotten-Afronden-Facetten

Afbotten, afronden en facetten

Bij het afbotten worden scherpe en rechte hoeken geschuurd. Bij het afronden wordt een scherpe of rechte hoek rond geschuurd, hierdoor krijgt de natuursteen een bolle afwerking. Daarnaast kan er ook een facet aangebracht worden aan een scherpe of rechte hoek, waardoor er twee of meerdere stompe hoeken ontstaan. Er kan een dunne of een dikke facet en/of bolling aangebracht worden.

Wat uw wensen ook zijn, wij denken graag met u mee!

Graniet-Marmer-Belgisch Hardsteen-Composiet-Kwartsiet-Keramisch-Stnatuursteen-Denhaag

Klant ervaringen

Kom in contact!

De vakkundige steenhouwer voor alle grafwerken en bouwwerken.

Neem rustig een kijkje voor wat nadere informatie en vergeet niet dat u voor een uitgebreidere bezichtiging altijd welkom bent op afspraak! U weet dan zeker dat er iemand aanwezig is die u uitgebreid kan adviseren.

070-323 82 92
Kobaltstraat 27, 2544 ET Den Haag
info@stnatuursteen.nl

Openingstijden

Maandag - Zaterdag : 9:00 tot 17:00
Zondag: gesloten

Verzenden